Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Какви видове бойлери има и как да изберем

Бойлерите са незаменим уред във всеки дом, но с разнообразието от модели на пазара, изборът на подходящ уред може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме различните видове и ще ви помогнем да направите най-добрия избор според Вашите нужди.

Видове

  1. Електрически

    Те са лесни за инсталиране и не изискват вентилационни системи или газова инфраструктура. Едно от предимствата им е, че могат да бъдат инсталирани почти навсякъде в дома, тъй като се предлагат както с хоризонтална, така и с вертикална позиция. Предпочитани са, защото често имат вградени защити от прегряване, които изключват нагревателя, ако температурата стане прекалено висока, за да предотвратят аварийни ситуации. Този вид е предпочитан и заради още едно предимство – неръждаемият водосъдържател - той гарантира по-голяма издръжливост на уреда.
  2. Газови

    Те използват природен газ или пропан за загряване на водата. Ефективни и икономични са, тъй като газът е обикновено по-евтин от електроенергията. Изолационната обвивка около резервоара работи като топлоизолатор, който задържа топлината вътре и предотвратява топлинни загуби. Това помага на уреда да поддържа температурата на горещата вода стабилна и да намалява нуждата от редовно повторно нагряване.
  3. Със серпентина

    Те използват топлопроводи или отоплителни системи за загряване. Оборудвани са със специална серпентина, през която минава топла вода, използвайки топлината, генерирана от отоплителния източник. Този вид е ефективен и обикновено е подходящ за домове, където има вече съществуваща отоплителна система.
  4. Проточни

    Те работят по принципа на нагряване на водата при използване. Те нямат резервоар за съхранение, вместо това загряват директно, когато се отвори водоподаването. Този вид е енергийно ефективен и подходящ за места, където нуждата от топла вода е ограничена.
  5. Комбинирани

    Този вид съчетава функциите на бойлер за отопление и за гореща вода в едно. Те обикновено работят с газ или електричество и се интегрират в системата за отопление на дома. Икономични са и пестят място. Подходящи са за малки и средни домове, където пространството е ограничено и нуждите от топла вода и отопление са свързани.

Видове бойлери

Параметри и характеристики

Параметрите на бойлерите са характеристики и спецификации, които определят тяхната функционалност и производителност и следва да се вземат предвид при Вашия избор:

  • Обем на резервоара: Това е количеството вода, което уредът може да съхранява и поддържа горещо. Обемът се измерва в литри или галони. Големият обем на резервоара обикновено означава, че бойлерът може да обслужва повече потребители;
  • Мощност: Мощността определя колко бързо и ефективно може да се нагрява водата. Тя се измерва в киловати (kW) и влияе на скоростта на нагряване;
  • Енергиен клас: Газовите и електрическите бойлери обикновено имат енергийна класификация, която указва степента на енергийна ефективност. Класификацията може да бъде от A+++ (най-ефективен) до G (най-малко ефективен);
  • Гаранция: Проверете гаранцията, за да знаете каква поддръжка и обслужване можете да очаквате след закупуването на уреда.

При избора на бойлер, трябва да обърнете внимание на няколко важни фактора. Първо, оценете вашите нужди, разгледайте различните видове и изберете този, който най-добре отговаря на вашия бюджет и ресурси.

В крайна сметка, инвестицията в правилно подбран уред се отплаща с удовлетворение и комфорт и сигурност. Разгледайте всички видове бойлери на TeMax.bg -  тук ще намерите различни модели и марки, измежду които да направите най-правилния избор.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от