Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Видове клещи и тяхното приложение

Клещите са ръчни инструменти, намиращи приложение в най-различни сфери – използват ги дърводелци, автомонтьори, лекари, зъболекари, електротехници и др. Имат сходни конструкции, като разновидностите им се определят основно от типа и предназначението на челюстите.

Видове клещи и тяхното приложение

Комбинирани клещи

За тях е характерно, че са с дълги дръжки (180-300 мм) и къси челюсти (30-60 мм). Предната им повърхност обикновено е плоска и леко назъбена – тя служи за захващане. След това е изрез с овална форма, чрез който се захващат кръгли детайли, и накрая е зоната на рязане - включва закалени остриета с различна форма и скосяване.

Комбинираните клещи имат няколко приложения - рязане, затягане и захващане. Има и някои видове, които имат закален канал, предназначен за рязане на твърда тел.

Арматурни клещи

Спецификата на арматурните клещи в челюстите им, които образуват пръстен, погледнати отстрани. Обикновено се произвеждат с дълги дръжки, което помага за увеличаване силата на рязане. Друга тяхна особеност е тясната им глава, в която успяват да се промушат и в много тесни пространства. 

Тяхното основно предназначение е за връзване на арматура с помощта на арматурна тел. Служат още за усукване и рязане на тел на снопове, отчупване на фаянсови плочки и изваждане на пирони. 

Водопроводни клещи

Тяхната конструкция е от дръжки и челюсти, като последните са с вдлъбната закръглена форма. и назъбени. Шарнирният механизъм позволява движение на едното рамо на клещите.

Всички клещи от този тип имат предназначението да захващат тръби, тръбни елементи, гайки и фитинги.

Кербовъчни клещи

Този тип клещи са с различни подразновидности - пресоващите челюсти са сменяеми. Някои от видовете са с двоен шарнирно-лостов механизъм, което увеличава усилието върху дръжките. 

Кербовъчните клещи имат фунцкята да пресоват ръчно два детайла един към друг. Използват се в много сфери на дейност (водни и парни инсталации, хидравлика, пневматика), но най-широко в електротехниката.

Клещи

От кои видове още се нуждаете 

Плоскиклещи

Плоските крещи са с плоска работна повърхност на челюстите, като в повечето случаи е набраздена. Има модели с удължени върхове, които са с плоско-прави или плоско-заоблени върхове. Има и разновидности с режещи ръбове, които се използват за рязане на кабели. 

Приложението на плоските клещи е за захващане на сравнително малки части, както и за други манипулации на захванатия елемент - усукване, огъване, издърпване, подаване и т.н.

Резачки

Клещите тип “резачки” се различават на още два подвида - челни и странични резачки, а страничните от своя страна на още няколко вида според формата и заточването на режещите остриета - симетрично, с малка и голяма фаска, без фаска, с много малка факса. 

Те са тясно специализирани инструменти - използват се само за рязане (мека и стоманизирана тел, тънки стоманени пръти, медни и алуминиеви едножилни и многожилни проводници и др.). Също така и пластмасови пръти, малки шини. Режещата им повърхност може да е с резци или остриета. 

Зегерки

Зегер клещите са с остри върхове с кръгло сечение и тяхното предназначение е за работа със зегерки. Предлагат се с различни по размер и дължина върхове, с гладка или набраздена захващаща повърхност. Клещите зегер се разделят споре тяхното приложение - за външни или вътрешни зегерки. Могат да бъдат с прави или извити върхове. 

Запознайте се с основните брандове и разновидности на клещите, за да изберете точните инструменти за вашия ремонт. Ще установите, че всяка специфична дейност изисква специфични атрибути. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от