Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Видове ламперия, приложение и начин на поставяне

Облицовката на стени и тавани е инструмент, който може да осигури много по-стилен и завършващ вид на едно помещение. Създава акцент, който винаги привлича погледите. Дори най-старият апартамент може да бъде облицован по такъв начин, че да придобие съвсем нов облик. Този вид интериорно решение присъства в декорацията на модерните домове, офиси, хотели, спа центрове и на много други места.

Видове ламперия

Видовете ламперия се обособяват основно на три вида – PVC ламперия, MDF и дървена ламперия.

PVC ламперия

Тя е отличен избор за дълготраен и естетичен декор на таваните и стените. Характеризира се с изключителна устойчивост на влага, лесна поддръжка и ниско тегло. Поради тези добри характеристики, PVC ламперията намира широка употреба като алтернатива за тапети, бои за плочки и мазилки. Освен лесното поставяне, PVC панелите могат лесно да се демонтират и да се използват за друго място. Позволяват да се използват навсякъде в дома и се отличават с много добри предимства.

Сред тях са:

  • устойчивост на цвета
  • водоустойчивост
  • лесен монтаж и поддръжка
  • дълъг срок на експлоатация
  • екологичен и безопасен материал

MDF ламперия

Следващият вид ламперия са MDF панелите. Те са предпочитан вариант за по-нестандартни идеи в интериора. MDF плоскостите са еко материали, със средна плътност и са изключително добър заместител на дървото. Състоят се от перфектно структурирани дървесни частици, което определя и високата им устойчивост.

Основните предимства на MDF панелите са:

  • запазване на добрия външен вид на интериора за дълги години
  • бърз и лесен монтаж.
  • издръжливост на натоварване – по този начин се позволява монтаж на шкафове и рафтове върху тях.
  • осигуряват допълнителна шумо и топлоизолация
  • няма нужда от предварителна обработка на стените.

Дървена ламперия

Дървото е екологично чист продукт и притежава отлични изолационни и естетически качества. При производството на дървената ламперия, тя се обработва по специален начин, за да може да абсорбира влагата от въздуха, както и да не допусне прекомерно изсушаване. Естествената дървесина успява да постигне балансиран микроклимат в помещението.

Приложение на различните видове ламперия

Първо, ще посочим приложението на PVC и MDF ламперия – те намират особено приложение при облицоването на преградни стени, както и при скриване на електрически кабели и ВиК инсталации. Може да се каже, че са изключително трайни и в сравнение с дървената ламперия, не се надуват или напукат с годините.

Дървените ламперии се използват за облицоване на стени и тавани. Хубавото е, че е почти невъзможно да бъдат надраскани, а при подобен опит по-скоро се получава старинен дървесен ефект.

Как се поставя ламперия?

Монтажът обикновено преминава в три стъпки.

Стъпка 1: Подготовка

Необходимо е предварително да се направи основа от дървени летви (скара). По този начин ще се монтират по-нататък панелите. Какво представлява всъщност дървената рамка? Тя е хоризонтално и успоредно фиксирани към стената летви, които се захващат с помощта на дюбел-пирони. Бъдете внимателни от гледна точка на разстоянието между летвите– добре е то да бъде между 40 – 50 см. Имайте предвид, че горната летва трябва да се монтира по-близо до тавана, а долната летва от рамката по-близо до пода.

Стъпка 2: Монтиране на аксесоарите за ламперията

На този етап трябва да инсталирате всички аксесоари за вашата ламперия.

Стъпка 3: Фиксиране на панелите към дървените летви

Необходимо е да се осъществи прецизно закрепване. Трябва да бъде направено така, че да има припокриване между отделните панели. Екипирането на панелите може да се извършва с клипси в зависимост от вида на избраната ламперия. Препоръчително е в горната част на таванада се монтира специален таванен профил в горната част на тавана. Той ще придаде завършеност на облицовката.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от