Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Видове спално бельо и техните предимства

Изборът на спално бельо е едно от любимите неща за потребителите. След като веднъж са се докоснали до някои деликатни и изтънчени материи, търсенето обикновено винаги е в тази насока.

Текстилната промишленост използва широка гама от материали за производството на спално бельо - коприна, висококачествен памук, красиви бродерии, леки дантели и т.н. 

Видове спално бельо според материята и техните предимства

В следващите редове ще ви представим пълната текстилна палитра от материали за спално бельо:

Памук

Класиката в изработката на спалното бельо. Срещат се, както евтини памучни спални комплекти, така и луксозни от по-фини материи. Памукът има редица предимства, като висока хигроскопичност, практичен и лесен за употреба, дишаща материя е и много мек. 

Характеристиките на памучното бельо се определят от параметрите мекота, гладкост и финост. Високата плътност на материала пък гарантира износоустойчивост на спалните комплекти. 

Като разновидност на памука е така популярния Ранфорс. Материята се отличава със здравина и издръжливост поради високата плътност на влакнестата нишка.

Бельото от перкал е идеално дори за новородени, но най-популярният вид памучно бельо за легло е сатена. То има един привлекателен лъскав гланц, меко и устойчиво е на износване.

Коприна

Коприненото спално бельо излъчва романтика, лукс и изящество. Самата тъкан е доста издръжлива и невероятна мека на допир. Притежава добри терморегулиращи свойства и е подходящо решение за всеки сезон.

Бамбук

Бамбукът навлиза все по-силно на текстилния пазар. Търсена материя е, въпреки че поддържа по-висока цена. Бамбукът има редица ценни предимства - дишаща материя, хигроскопичност, естествени антибактериални свойства и невероятна гладкост, която създава ненадминат комфорт. 

Видове спално бельо

 

Лен

Ленът е стар материал, който днес можете да намерите много трудно на пазара. Въпреки това, спалното бельо от лен е високоиздръжливо. Определено подобна инвестиция ще ви се отплати многократо. 

Предимствата му се изразяват още в добра абсорбация на влагата, а през лятото осигурява приятно усещане за хладна повърхност. Като единствен недостатък може да се посочи трудността на гладене на този вид спално бельо. 

Вискоза

Вискозата, като суровина, представлява изкуствено получено влакно, изработено от различни видове дървесина. В зависимост от начина на обработката на влакната, много вероятно е понякога да объркате този материал с памук, лек или коприна.

До голяма степен, вискозата има свойствата на естествените материи. Като предимства могат да се посочат добрите дишащи и абсорбиращи свойства и не се наелектризира. Вискозните комплекти обаче изискват повече грижи.

В процеса на производство обикновено вискозните спални комплекти се комбинира с други влакна или е в комбинация с цяла тъкан. 

Тенсел (Lyocell)

Сравнително иновативно решение на пазара, което има отлични характеристики. Материята представлява вискозно влакно, произведено от евкалиптова дървесина. На външен вид прилича на естествена коприна, а на допир е изключително лек и мек материал.

Видове спално бельо и техните предимства

Вероятно вече придобихте представа за същността на различните материи, от които биха могли да се изработят спални комплекти, както и за техните предимства. Остава само да вземете решение към кой вид да се насочите, вземайки предвид най-важните характеристики - външен вид, издръжливост, структура и разбира се, цената. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от