Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Видове тапети и техните предимства

Много потребители свързват тапетите със стар, евтин и непривлекателен дизайн. Това е така, защото не са се запознали с всички разновидности на тапетите и техните предимства. Как да изберем тапетите според материала им?

Дизайнът е решаващ фактор, но не само. Тапетите, като вид покритите за стена се изработва от различни материали, притежава различни характеристики и методи на лепене. 

Видове тапети и техните предимства

Хартиени тапети 

Хартиените тапети са масово разпространение на пазара. Предлагат се в еднослоен вариант и двуслойни (дуплекс тапети), които са с по-високо качество. Този материал се вписва добре във всеки интериор, но е ниско устойчив на надраскване, не може да се мине и техниката му на лепене е трудна  - тапетите се накисват преди да се поставят, а лепилото се нанася директно върху него. 

Винилов (PVC) тапет

Те се изработват от хартиена основа, върху която се поставя винилов слой. Характеризират се с редица предимства - висока издръжливост и лесна поддръжка (могат да се мият), защита от надраскване и малка топлоизолация, добра алтернатива са едновременно за акцент в дома ви и за скриване на малки подутини или пукнатини. 

Нетъкани тапети

Това е едно ново, но изключително интересно предложение на пазара. Произвеждат се от нетъкани текстилни влакна – целулоза и синтетични (винилови) влакна, пресовани заедно.

 

Сред основните му предимства са лекота, твърдост, пропускливост на парата и въздуха. Имат защитни свойства - топлоизолация, звукоизолация, защита от появата на плесен и мухъл. Нетъканите тапети са подходящи за всички стаи и поставянето им е лесно - прилага се т.нар. метод “сухо лепене” - лепилото се поставя точно под тапета, на стената.

Видове тапети

 

Тапети от рециклирана хартия

Тапетите от рециклирана хартия най-често са изработени от трайни нетъкани влакна с цел да издържат на няколко слоя боя. Затова и се предлагат предимно в бял цвят и основновно им предназначение е като основа за боядисване. От гледна точка на характеристики се доближават много до нетъканите тапети, като повърхностната им структура може да варира от имитация на дърво, мазилка, геометрия и т.н.



Текстилни тапети

Тапетите от плат са едно стилно и модерно решение, подходящи за по-луксозни интериори. Те са тежки, но добри шумо и топлоизолатори. Не се свиват и да изключително издръжливи във времето, но добрите им характеристики са свързани с висока цена. Този вид тапети са взискателни по отношение на поддръжката им.

 

Предлагат се в няколко разновидности - с тънък винилов слой или изработка от текстил, нанесени върху нетъкана основа (екологично безопасни тапети).

Фототапети

Те са чудесна опция за декорация на стени и тавани. Нямат ограничение за помещенията, в които могат да се залепят, но най-добре се вписват в интериора на спалнята или хола (всекидневната). Благодарение на огромното разнообразие от дизайни на фототапетите, може да създадете впечатляваща визия - с морски изглед, звездно небе, любима дестинация, 3Д ефект и т.н. 

 

Фототапети

Изработват се от хартия и PVC фолио. Обикновено се поставят по дължината на една стена или като фокус в дадено кътче. Лесни са за лепене, но не са особено издръжливи във времето. Има модели фототапети, които са издръжливи и на външни условия, но те са рядкост.

 

Изберете визията, която би подхождала най-вече на вашия вкус и предпочитания. Тапетите са като малка магическа пръчица, с която можете да “рисувате” на воля. 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от