Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Градински арки и обелиски - как да декорираме двора

Външният екстериор трябва да бъде толкова внимателно подбран, колкото и вътре - в дома. Проектът трябва да включва запълване на всяко кътче по най-изящния начин. Започнете с мястото за отдих, ландшафтинга и не забравяйте да се погрижите за последната, но мнонго важна стъпка - декорирането на двора. 

Декориране на двора с арки и обелиски

Това е един по-нетипичен модел за завършване на перфектната визия, с която можете да изпъкнете, без да плащате за изготвянето на скъпи проекти. 

 

Арката и обелиските са декоративни и функционални архитектурни елементи. На времето хората създават арка - още от времето на древен Рим и древна Месопотамия. Първите обелиски пък са се появили две хилядолетия и половина преди Христос. Произхождат от гръцки “obelískos”, като представлявали забележителности от камък, поставени на обществени места, в памет на дадено събитие.

Градински арки

Форми и дизайн

Арките са много красиви, независимо от формата и дизайна. Специфичната им форма се асоциира с класическите дизайни на знатните личности - наподобява храм, двор или палати. В горната част може да е по-квадратна или заоблена като купол. Предлага се в различни размери, като най-стандартните са височина 2.5- 3 м. и ширина 1-1,5, като има и по-миниатюрни модели.

Градински арки и обелиски

Приложение на градинските арки

Местоположението на арката няма особени ограничение, могат да се разположат почти навсякъде- като мост над градинската алея, като централна точка в градината и т.н.

 

Намират приложение в по-изтънчените проекти за градината, особено моделите от метал. Те придават изключително красив акцент, но могат да послужат и за прикриване на различните стопански сгради, някои уреди или друго, към което не желаем да приковаваме погледите. Освен това могат да послужат за разделяне на дадена площ  и преход между две зони.

 

Градинските арки могат да бъдат поставени самостоятелно, като акцент, както и към тях да бъдат обвити красиви цветя или зеленина.  Арките се изработват от пластмаса, дърво или метал, като последните изглеждат най-красиво, стилно и се вписват добре във външното пространство. 

Обелиски

Форми

Обелиските, предназначени да красят двора, се предлагат в различни размери и форми. Типични за тях са:

  • високи стълбове
  • заоблени форми
  • продълговати форми
  • правоъгълни форми
  • обелиски тип пирамиди

Как да декорираме двора с арки и обелиски

Приложение в декорацията на градината

 

Декоративните обелиски обикновено се срещат в по-официални проекти на градината. Тяхната задача е изцяло декоративна, като същевременно представляват фокусна точка навън пред цялата година. Този елемент със сигурност заслужава да бъде “център на вниманието”. Може да бъде изработен от различни материали, като най-често се среща от метал, а по-скъпият вариант е ковано желязо. 

 

Около обелиските могат да се създадат много красиви пейзажи, а върху него да бъде поставена красива цветна растителност. 

 

В зависимост от площта, с която разполагате в двора си, могат да се постигнат удивителни резултати. Беседки, детски кът, плувен басейн, зеленина, цветна градина, добро осветление, красиви арки и обелиски - всичко това има място в една модерна градина. Най-важното е да заложите на пейзаж, който не изглежда претрупано, и да се оформи функционално. 

 

 

 

 

 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от