Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Какви са предимствата и недостатъците на накрайниците за коса?

Косата е земеделски ръчен инструмент, чието предназначение е косене на тревни култури. Наред с нейните разновидности - от класическата ръчна коса до моторните модели, нейното приложение е незаменимо. Най-важната част от работата на този продукт е накрайникът. 

Конструкцията на всяка моторна коса включва двутактов или четиритактов бензинов двигател, глава с редуктор и предпазен щит, към който се закрепва режещ инструмент. Вариантите за накрайници могат да бъдат три:

  • глава с корда;
  • метален нож;
  • циркулярен диск.

Връзката помежду им се осъществява чрез дълга тръба, през която преминава гъвкав вал. Функционира чрез предаване на въртеливо движение от вала на двигателя до редуктора в главата. Различните моторни коси имат различна мощност и ширина на косене. 

Подобно на всеки друг инструмент, и особено сравнявайки с храсторезите и другите видове коси, от ключово значение за ефективността на работата е правилният подбор на режещия накрайник. 

Режещите инструменти се характеризират с предимства и недостатъци и имат конкретни области на приложение - според вид на растителността, която се реже или коси.

Еластична корда с дебелина от 1,6 мм до 3,3 мм се счита за най-удобна за косене на трева. Сечението на тази продукти може да бъде квадратно, кръгло или петоъгълно.

Особен модел са кордите с кръгло сечение, които по повърхността си имат спираловиден канал. В процеса на работа, при завъртане, тя завихря въздушния поток, който я обгръща, след което намалява драстично звука, който е предизвикан при въртене.

Кордата се предлага навита в режещата глава, от която се подават два края – диаметрално разположение. Главното предимство на тези корди е, че те са навити и при евентуално скъсване при удар с твърд предмет, тя се къса, но не възпрепятства процеса на косене за дълго.

Тя е гъвкав тип накрайник, който изисква единствено да се изтегли ново парче корда от главата, което може да стане ръчно или автоматично. И така, косенето продължава. Не могат да се посочат съществени недостатъци.

Кога да използваме корда и кога стоманени ножове

Подходящи са глави с корда и глави с трипластов нож от пластмаса за косене на бурени в стадий на ранна вегетация. Предимството е, че остриетата на ножа са евтини, сменяеми са и то много лесно и бързо.

Стоманените ножове с две или четири режещи остриета, както и циркулярни дискове с 8 и 40 зъба се препоръчват за рязане на растителност с напреднала вегетация

Дисковете с остри зъби и стоманените ножове са подходящи за обработване на тръстики и друга подобна растителност, храсти и тръни. При тях е важно да бъдат заточвани.

Циркулярните дискове, както и моделите с твърдосплавни пластини на зъбите са подходящи за изрязване на храсти и тънки дървесни стъбла. Те са здрави, но счупят ли се не подлежат на поправка – трябва да се заменят с изцяло нови. 

Защо да се доверите на нас

В заключение, бихме искали да кажем, че и трите компонента - корда, нож и диск имат своите добри черти и минуси. Препоръчва се да изберете най-подходящия накрайник според областта, която ще ви се наложи да режете и косите. Предимството на накрайниците е, че са сменяеми и винаги можете да допълните инвентара си с още нещо, което би улеснило работата ви на ливадата.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от