Безотказни съвети при избора на печки за готвене
Всички познаваме готварската печка “Раховец”, която е силно предпочитана и до днес. Целта на този текст е да Ви запознаем с разнообразието от котлони на готварските печки, характеристиките на фурните, допълнителните им функции и т.н.
Как да изберем фурна за дома?
Преди да представим различните видове фурни, ще споменем няколко важни фактора в избора на готварска печка:
Какъв размер - според площта на кухнята и типа на монтаж?
Има стандартни размери, като височината обикновено е около 85 см, дълбочината 50-60 см., а ширината варира между 50-90 см. Има панели с регулируеми крачета, които позволява регулиране на височината според изискванията на домакинството, като най-често срещаните размери са:
- 50x50 см;
- 50х60 см;
- 60х60 см.
Компактните размери са перфектно решение за всяка малка кухня. Има и печки за вграждане, които се различават по широчина. Ако разполагате с конкретно място, трябва да бъдете изключително съобразителни в избора на размера на печката.
Какъв енергиен клас?
По-високото качество фурни имат по-добър енергиен клас, който ще допринесе значително за намаляване на сметките ви за ток. За да е по-ефективна за домакинството, вижте трите вида енергиен клас:
- А - икономичен клас;
- B - среден клас;
- C - високо потребление на енергия.
Всяка готварска печка включва фурна и котлони върху нея. В някои модели са комбинирани в един електроуред, а в други се купуват и монтират отделно.
Видове фурни с котлон
Котлоните
Видовете котлони (при готварските печки с вградени нагревателни зони) са:
- Газови;
- Обикновени котлони;
- Бързонагряващи котлони;
- Стъклокерамични;
- Индукционни.
Котлоните могат да се управляват по три различни начина - механично, електронно или сензорно.
Тип на фурната
Според начина на функциониране, фурните се разделят на:
- електрически фурни - те биват с или без котлони. Моделите за вграждане са тези, при които няма вграден котлон, а се купува и поставя отделно. Те загряват малко по-бавно, но осигуряват равномерно разпределение на отоплението в пространството за готвене. Изисква се прецизен монтаж, от специалист, и да е включена към контакт, а не чрез разклонител;
- газови фурни - те загряват много бързо, по-икономични и евтини са, но недостатъкът им се крие в неравномерното разпределение на температурата;
- комбинирани фурни - с газови и електрически котлони.
Характеристики на фурната
- Обем - той е два вида: общ обем и полезен обем. Колкото по-голяма е фурната, толкова обемът й е по-голям;
- Максимална температура - необходимо е да бъде около 230-250 °C. Ако максималната температура е по-ниска, времето за готвене ще се удължи, както и консумацията на електроенергия;
- Мощност - по-високата мощност осигурява по-бързо нагряване и по-бързо приготвяне на храната, но и по-висока консумация на ток;
- Студена врата (двойно стъкло) - по-иновативните фурни предлагат тази безопасност и енергопестеливост. Това са т.нар. няколко слоя стъкла, които остават студени, дори при работа на фурната на високи градуси.
Допълнителни функции на фурната
- Наличието на конвекция - т.нар. вентилатор, който осигурява по-добра циркулация на въздуха;
- Заключване на вратата - изключително полезна и безопасна функция, особено за семейства с малки деца;
- Таймер;
- Функция за размразяване;
- Термостат;
- Въртящ се грил - възможност за готвене на няколко ястия едновременно, включително и грил-барбекю;
- Грил;
- Скара - някои модели разполагат с голяма и малка скара към комплекта;
- Запаметени ястия - фурната има памет за температура и време за готвене.
В крайна сметка, преценката за крайната Ви покупка ще зависи както от вашите потребности, така и от спецификите на наличните инфраструктурни инсталации.