Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Най-често срещаните проблеми с бойлера

Най-често използваният електроуред за снабдяване с топла вода е бойлерът. Независимо дали се използва за банята или кухнята, той играе важна роля в ежедневието ни, осигурявайки ни комфорт и удобство. Този уред е лесен за монтаж, има дълъг живот и не се поддържа трудно. Благодарение на вградения термостат, лесно се поддържа различна температура на водата. Подобно на всеки друг уред и при него е възможно възникването на проблеми. 

Проблем, свързан с липсата на топла вода

От всички често срещани проблеми, течовете изглежда са най-досадни. Теч може да се открие, когато видим локва на земята под уреда. Други често срещани проблеми с бойлерите са:

  • Твърда вода - в районите с твърда вода много често се наблюдават проблеми с различни домакински уреди. По нагревателя му се натрупват твърди материали като калциеви и магнезиеви соли. Те пречат на нагревателя да работи правилно и могат да съкратят живота на уреда.
  • Натрупан варовик - най-често срещаният проблем е натрупаният варовик. Шумът в уреда може да подскаже наличието на варовик. Той може да се натрупа и върху магнезиевия анод. Магнезиевия анод предпазва от корозия и омекотява водата. Ако не работи правилно е възможна корозия на котела. Препоръчително е магнезиевият анод да се сменя на всеки 2 години.
  • Нестабилно налягане - налягането е решаващо при работата на уреда. Много ниско ниво на налягането е индикатор за течове или проблеми с манометъра. Може да се дължи на запушване на тръбите на водопровода или на самия уред.

Едно от решенията за справяне с твърдата вода и отлаганията на варовик е система за омекотяване. Тази пречистваща и филтрираща система ще намали съдържанието на магнезий и калий. Инсталира се близо до входящата вода на водонагряващата система. Филтриращата система изисква периодично сменяне на филтрите и частите, но гарантира, че ще намали повредите по инсталацията.

Често срещани проблеми с бойлера

Причини и решения за проблеми със загряването

  • Твърде бързо охлаждане на водата - причина за този проблем е повреда в температурния сензор, неотчитащ нивото на загряване правилно. Проблемът с бързото свършване на топла вода може да се дължи на неправилно избран обем за нуждите ни. Решението е по-малка консумация на топла вода или нов по-обемен бойлер.
  • Ръжда върху резервоара - в продължение на многото години работа и постоянното загряване и охлаждане резервоарите корозират. Ръждата се натрупва върху различни части от уреда. При ръжда по резервоара е задължителна подмяна на оборудването, за да не се напука, както и да не се получат водни течове или по-лошо, да се повреди водонагревателя.
  • Пясък и пръст в резервоара - утайките от пръст и пясък в резервоара ще намалят ефективността на работа. Желателно е да се използват филтри, за да не се повреди вентила за налягане, който служи за защита.
  • Износване на нагревателните елементи - тези елементи имат ограничен живот и с течение на времето могат да се износят и да изгорят. Нужна е подмяна след определен период.

Как да предотвратим и поправим изтичането на вода от бойлера

Как да предотвратим изтичането

  • Повреда на клапани и уплътнения - при дефектни клапани и уплътнения е възможно изтичане на вода. Това ще доведе до повреда на различни компоненти от уреда. Капещата вода ще доведе до понижение на налягането и по-голяма консумация на електроенергия. Работата на предпазния клапан е да освобождава излишното налягане, за да предотврати експлозия. Ако е счупен или неправилно калибриран ще изпуска.
  • Проверка на налягането - уверете се, че налягането не е прекалено високо, тъй като това може да доведе до повреди на клапаните или резервоара. При необходимост може да инсталирате редуктор. Това устройство ще регулира автоматично налягането до безопасни стойности, като по този начин ще предпази както бойлера, така и останалата част от водопроводната система. Допълнителна мярка за контрол на налягането е инсталирането на разширителен съд, който абсорбира излишното налягане и така намалява риска от повреда и изтичане. Поддържането на правилно налягане е много важно за дълготрайната и безопасна работа на уреда.
  • Редовна смяна на анодната защита - анодната пръчка предпазва от появата на корозия по вътрешността на резервоара, за това е добре да я подменяте на всеки 2-3 години.

Изтичане на вода от бойлера

Как да поправим изтичането

Първата и най-важна стъпка при поправката е да изключите бойлера от електричеството или газа, за да си осигурите безопасност при работа и да предотвратите допълнителни повреди. След това завъртете крана за студена вода, за да спрете навлизането на вода.

За да идентифицирате мястото на теча, проверете предпазния клапан, връзките и фитингите, както и резервоара. Ако забележите нередност в предпазния клапан, то това може да е знак за високо налягане или повреда на термостата. Възможно е да се наложи смяна на клапана. В случай, че забележите изтичане от връзките, ще е необходимо да ги затегнете, но ако са повредени, ще се наложи тяхната подмяна с нови. Ако проблемът идва от наличие на корозия или пукнатини по резервоара, то той трябва да бъде сменен, тъй като подобни повреди не могат да бъдат ефективно поправени.

Ако откриете, че аварията е в тръбите, термостата или клапана - най-добре е да подмените с нови части. В случай, че става въпрос за сложен ремонт или смяна на целия бойлер, най-добре е да се обърнете към професионални техници.

Чести електрически проблеми при бойлерите и как да ги отстраним

  • Неизправност на термостата - когато водата не може да достигне желаната температура, вероятно има проблем в термостата. Той играе ключова роля в поддържането на желаната температура и при повреда, бойлерът няма да загрява. Възможните неизправности с термостата могат да са: грешно настройване, прекъсната електрическа връзка и неправилна позиция.
  • Вариране на напрежението - всеки уред може да изгори, ако е подложен на претоварване при високо напрежение. Ако напрежението е ниско, той няма да работи.
  • Неизправност в нагревателния елемент - нагревателят работи като загрява водата до нужната температура. При неизправност тя остава студена или се загрява твърде малко.

Основни стъпки за поддръжка на бойлера и удължаване на живота му

Като всеки друг домакински уред, бойлерът се нуждае от ремонти и поддръжка, за да продължи да работи перфектно. Поддръжката му е важна за неговата ефективност и дълготрайност. За целта редовно почиствайте резервоара, като го отводнявате поне един път в годината, за да премахнете натрупаните утайки, които от своя страна могат да намалят ефективността и да причинят повреди. Друга важна стъпка е да следите налягането във водопроводната система, като при необходимост следва да инсталирате редуктор, за да избегнете прекомерно напрежение върху резервоара.

Важно е да подменяте анодната пръчка на всеки 2-3 години, за да предотвратите появата на корозия по вътрешността на бойлера. Преглеждайте редовно и предпазния клапан, за да сте уверени, че работи правилно и предпазва от прекомерно налягане. Тези няколко стъпки ще осигурят по-добра работа на уреда и ще удължат неговия експлоатационен живот.

Кога е време да се обърнем към професионалист за ремонт

Време е да се обърнете към професионалист, който да извърши ремонта на бойлера, когато забележите признаци на сериозни неизправности или когато не сте сигурни по какъв начин да се справите с възникналата авария. Някои от основните признаци, които показват, че е необходима професионална намеса, включват:

  • Постоянни течове - в случай, че бойлерът не спира да тече, въпреки че сте проверили всички връзки и клапани, аварията може да е по-сериозна, като корозия на резервоара или дефектни части, които изискват професионален ремонт.
  • Неравномерно затопляне - ако водата не достига необходимата температура или затоплянето е неравномерно, това може да е знак за неизправност в термостата, нагревателния елемент или наличие на натрупани утайки. Тези проблеми могат да се установят и поправят най-ефективно от професионалист.
  • Шумове - необичайните шумове като бучене, свистене или тропане често са признак за натрупване на утайки в резервоара или повреда в някой от компонентите. Ако не бъдат отстранени, те могат да влошат ефективността на бойлера и да доведат до по-сериозни неизправности.
  • Проблеми с газа или електричеството - ако бойлерът има чести прекъсвания или изобщо не може да се включи, задължително трябва да се консултирате с професионалист. Работата с електрически и газови инсталации е опасна и изисква специализирани умения.
  • Ръжда и корозия - ако забележите наличие на ръжда по тръбите, в резервоара или връзките, това е знак за сериозна неизправност. Ако не я отстраните своевременно, бойлерът може да се повреди напълно. Корозията е необратим процес и само професионалист може да Ви посъветва дали уредът може да бъде поправен или ще е нужно да бъде сменен с нов.
  • Предпазният клапан изпуска - ако от предпазния клапан има непрекъснато изпускане на вода, дори при нормално налягане и температура, най-вероятно той е повреден. Тази ситуация изисква специализирана диагностика, тъй като клапанът играе важна роля при предотвратяването на опасни аварии.

Кога се налага професионална диагностика и ремонт на бойлера

В обобщение, ако бойлерът индикира проблеми, които не може лесно да поправите, или ако не разполагате с нужните инструменти и опит, най-добре е да се обърнете към квалифициран техник. Това ще гарантира както безопасността Ви, така и възникването на по-сериозни неизправности и рискове в бъдеще.

В заключение, бойлерите са важна част от домакинството, но като всеки един уред и те могат да се повредят. Сред най-често срещаните проблеми, както разбрахме, са изтичане, неефективно нагряване, проблеми с налягането, корозия и необичайни шумове. Редовната поддръжка, като проверка на налягането, почистване на утайките и смяна на износени части, може значително да удължи живота на бойлера и да предотврати възникването на по-сериозни аварии. 

Когато обаче се сблъскате с по-сериозни и сложни повреди, или се съмнявате в безопасността на уреда, е най-добре да потърсите помощ от професионалист, за да гарантирате правилната му работа, както и неговата дълготрайна ефективност. За повече полезни съвети за Вашите уреди, четете в блога на онлайн магазин ТеМакс.

 

Разгледайте още подходящи продукти

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от