Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем акумулатор?

Когато акумулаторът е в неизправност, тогава “светва лампичка” за сериозен проблем. За разлика от други части, които могат да изчакат подмяна в сервиза, то с акумулаторът трябва да се вземат бързи мерки. За да не допуснете грешка в избора му и да платите твърде висока цена, трябва да имате впредвид някои неща.

Как да изберем подходящ акумулатор за автомобила?

Размери

Най-стандартното действие на всеки потребител е да провери сегашния си акумулатор. Не, че е грешно, но има възможност предишния да не е най-подходящото решение за вашия автомобил.

За да сте сигурни, че размерът акумулатор е точният, препоръчваме ви да се доверите на специалист от добър сервиз. Важен е не само размерът, но и типа на захващане и разположението на полюсите.

Тип захващане на клемите

Захващането е от съществено значение. Стабилното и надеждно монтиране на акумулатора ще елиминира вибрациите и ще се удължи живота на частта на автомобила.

Проверете размера, типа на клемите и разположението на полюсите. Възможни са три вида клеми:

  • Европейски тип: плюсовата клема е с диаметър 19.5 мм, а на минусовата - 17.9 мм
  • Азиатски тип: плюсовата клема е с диаметър 14.7 мм, а на минусовата - 13.01 мм
  • Американски тип: от предната страна на акумулатора (с етикета) излизат плюсовата и минусовата шпилки с резба

Разположение на полюсите

Има два типа разположение:

  • десен (+)
  • ляв (+)

Можете да определите полюсите, заставайки с лице към акумулатора (така че да виждате етикета). Ако знакът плюс е от дясната страна, това означава, че е десен (+) и обратно.

Капацитет

Капацитетът на акумулатора показва колко време той може да отдава заряд при минимално натоварване. Мерната единица за капацитет е ампер-часове (Ah). По-високият капацитет означава по-дълго напрежение за електрически консуматори в автомобила в режим на работа на двигателя, но и по-висока цена.

Стартов ток

За стартовия ток най-добрият показател е т.нар CCA (Cold Cranking Apms). Той дава информация за тока, който акумулаторът е в състояние да осигури при 0 градуса температура, в продължение на 30 секунди, без напрежението на пада под 7.2V. Достатъчното количество стартов ток за двигателя е много важен критерий за акумулатора. Дизеловите двигатели изискват по-висок стартов ток.

Технология

Оловно-киселинните акумулатори са най-широко разпространените стартови акумулатори, като по-новите модели са т.нар. литиево-йонни, но тяхната цена е доста висока.

Технологиите, с които могат да разполагат оловно-киселинните акумулатори, са:

  • Wet Cell - акумулатори с течен електролит, които се предлагат в два варианта - обслужваем (има възможност за допълване на електролитна течност) и необслужваем (запечатан акумулатор)
    Gel -
    електролит под формата на гел
  • AGM (Absorbed Glass Matt) - най-иновативната технология, която предлага сепаратор между плочите и се използва материал от стъклена вата.

Производител, гаранция, модел, цена

Техническите показатели и видът на акумулатора са от съществено значение, но параметрите гаранционен срок, производител, модел и цена също не са за пренебрегване. Бихте могли да разгледате отзиви на клиенти и да се насочите към конкретен продукт.

Има модели от по-нисък, среден и висок ценови клас. Задължително проучете производители и вижте какво обслужване ви предлага в рамките на гаранционния период. Колкото по-дълъг е той, толкова по-добре.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от