Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем четка или валяк?

Ремонтните дейности представляват съвкупност от различни, дългосрочни дейности, които изискват задълбочена подготовка, време, финанси и избор на необходимите инструменти и материали. В процеса на боядисване най-важно е да закупите правилните четки, валяци, бои, лакове и грундове.

Четки за боядисване - видове и съвети за избор

Предлагат се много четки на пазара, но не подценявайте тяхната форма. Четката за боядисване е универсален инструмент, която не налага ограничение по отношение на боите, които могат да се нанасят върху стените, пода или тавана.

Четките се различават по своя диаметър, дебелина, широчина и дължина на косъма. Предлагат се модели със смес от синтетични влакна, четини и други, както и със 100% естествен косъм.

Според формата се различават на следните видове:

  • Кръгли четки - те се характеризират като моделите, които с едно потапяне успяват да нанесат боята най-продължително. Подходящи са за употреба при полагане на бавно съхнещи бои - маслени, синтетични и безири.
  • Плоски четки - те, за разлика от предходния вид, са подходящи за нанасяне на бързосъхнещи бои. Предназначени са за по-малък обем работа. Подходящи са за нанасяне на алкохолни, епоксидни, водоразтворими и др. бои.
  • Ъглови четки - обикновено са с широчина между 25 до 76 мм. и са извити на ъгъл 45°. Те са изключително удобни при боядисване на труднодостъпни места. Известни са като специфична разновидност на плоските четки.
  • Четките за рисуване - те се разделят на кръгли и плоски и са подходящи за нанасяне на бои - лепила и латекси. От гледна точка на цени могат да варират в широки граници, в зависимост от изработката им.
  • Зидарски четки - те са предназначени за по-груби работи на открито и за боядисване на стопански помещения.

Съвети за избор на четка за боядисване

  • Изберете четка, която отговаря на естеството на работата - при боядисване на големи площи ще се затрудните с малка четка и обратно. В повечето случаи са нужни една голяма и една малка четка за по-труднодостъпните места и за ъглите.
  • Заложете на добър производител - брандове, които са изградили добро име за себе си, няма да си позволят да вложат нискокачествени материали. От особено значение са ръкохватката, металната втулка, лепилото, с което е лепена четината.
  • Изберете оптимална цена, но не пестете, защото това може да окаже негативен ефект върху последващите резултати.

Четка за боядисване

Валяци за боядисване

Боядисващите ролки, известни повече като валяци, са ръчни материали за боядисване, с прост дизайн. Състоят се от дръжка и извита рамка, върху която са прикрепени цилиндри за боя с различни повърхности. Валяците, особено по-качествените, абсорбират боя или други вещества, когато са потопени в тях, след което се изцеждат и се започва работа върху стената или тавана.

Валяците са големи помощници, дори при боядисване на ъгли или по-високи места (има валяци с удължена дръжка). Относно работата върху плоски повърхности, обърнете сериозно внимание на ролките с автоматично или бутално подаване на оцветяващото вещество.

Употребата на валяка е лесна, а при последваща работа само трябва да се смени повърхността на ролката.

Видове валяци и избора им

Едва ли сте си представяли колко различни вида валяци може да има, но те наистина са много разнообразни, вземайки впредвид различни критерии:

Валяци според принципа на ролката

  • Обичайно потопяемо.
  • С автоматично подаване на багрило - представлява устройство с дозатор и се характеризира с с висока производителност и икономия на консумативи.
  • Със система за подаване на бутална боя - при тези модели дръжката им се произвежда с резервоар, който може да побере половин литър от веществото наведнъж. Постига се равномерно навлажняване на въртящата се повърхност на ролката.

По естеството на работата ролките са:

  • за външни (екстериорни) работи - тези валяци са по-твърди и подсилени
  • за вътрешни работи - по-малки валяци

Според вида на ролковото покритие, валяците се разделят на такива с:

  • Козина- универсалният вариант за боядисване на стени. Могат да бъдат изработени от естествена кожа или синтетични аналози (полиакрил, полиамид). Предимствата им се изразяват в равномерно боядисване (дори и грапави повърхности), спестява боя и нанася слоевете също много равномерно, с минимални пръски.
  • Велур - предимно инструмент за професионалисти, използва се за полагане на бои и лакове.
  • Пяна - имат ниска цена, но и редица недостатъци - неудобство при употреба в големи площи, оставя твърде много пръски след себе си, не се постига добър слой при полагането на боята и са ограничени до много малко бои и лакове, за които може да се използва.
  • Конец или парцал - може да се използва при работа с всякакви бои, и са сравнително издръжливи. Единствено пръскат много материал.
  • Флок и други с гладка повърхност - евтини са и същевременно здрави и издръжливи. Намират приложение само при гладки и добре подготвени повърхности.

Валяк за боядисване

Ролките се подразделят според височината на люспите:

  • Висока купчина - имат височина на косата между 18-22 мм. Използват се за работа с измазани, бетонни повърхности и тухлена зидария.
  • Средна купчина - височина на косата 11-12 мм. Подходящи са при работа с гипсокартон, дърво, бетон и мазилка.
  • Къса купчина - 5-6 мм. височина на косата Широко приложение за лакиране и боядисване на дървени и метални повърхности.

Според ширината на ролката се предлагат в три размера:

  • Къси - 8-10 см, диаметър - 10-15 мм. Подходящ за обработка на малки площи, труднодостъпни места.
  • Средни - 15-20 см, диаметър - до 20-90мм., което ги прави удобни за обработка на подови, стенни, таванни повърхности.
  • Дълги - от 25 см, диаметър - от 80 мм. Характеризира се с подсилени крепежни елементи, подобрени материали за закрепване.

Кой да изберем?

  • Запознайте се с препоръките на производителите и продавачите, от където смятате да закупите валяци. Най-популярните модели за употреба на закрито са ролките от пяна. Идеални са за бои и лепила на водна основа, както и за полагане на грунд.
  • Универсалните велурени ролки също са добро решение, защото могат да се използват, както за бои на водна основа, така и за друг тип - маслени, двукомпонентни, алкидни и други. При употреба на тези съединения, можете да използвате дюзи от конци с полиакрил, естествена вълна или синтетика.
  • Третият важен фактор е качеството на козината - изработката на производителя е много важна за безпроблемната и ефективна работа с валяка. Наблюдавайте за индикации, които издават ниското качество, като неравномерни шевове, стърчащи конци от козината и т.н.
Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от