Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как да изберем екстериорна боя?

За да ремонтирате една сграда отвън, не е нужно да инвестирате много средства. Леко обновяване на фасадата е напълно достатъчно за освежаване на жилищната или друга сграда. Как става най-лесно това? С избора на подходяща фасадна боя. 

Какво представлява екстериорната боя?

Екстериорната боя е издръжлив материал за покриване на стените на външните части на сградата. Подходяща е и за боядисване на други мебели или външни предмети, стени на малки постройки, които са на открито, или поне се намират в по-влажна среда. Една “външна боя” трябва да отговоря на повече изисквания, в сравнение с интериорната. 

Боите за открито не само трябва да бъдат трайни и да не се лющят бързо, но и да подчертават стила на имота. Те имат ролята да декорират и защитават стените. Изобилието от цветове е голямо, а с полагането на нужните слоеве може да се справи всеки, дори и без много умения в областта. 

За да изберете правилната боя, вижте какво е добре да търсите е нея!

Как да изберем екстериорна боя?

Преди да направите покупка на екстериорна боя, съобразете нейните важни характеристики:

  • Състав - изработката на една боя,  в частност състава й, говори много за нейното качество. Най-важното свойство за една външна боя е да бъде с максимална устойчивост във всякакви условия, като за целта трябва да включва свързващи вещества. Такива могат да бъдат цимент, вар, течно калиево стъкло, силиконови смоли, акрилни или синтетични смоли. Обърнете сериозно внимание, акцентирайки на състава, защото на пазара се предлагат и множество бои, в които се добавят вещества, увеличаващи обема, вместо свързващи вещества.
  • Устойчивост във влажни условия - всеки клиент търси максимална издръжливост на фасадата за за максимално дълго време. Не е тайна, че редицата промени във външните условия могат да причинят множество вреди на екстериорната боя и да я унищожат. Затова заложете на по-трайна боя за влага, изхождайки от гаранция за водопропускливост от производителя.
  • Абсорбция - добрата боя трябва да има ниско ниво на абсорбция, което означава способността за поглъщане на влагата. Ако пренебрегнете тази характеристика, натрупаната влага ще доведе до появата на мухъл, плесен и гниене. Средно, коефициентът на фасадната боя за абсорбиране на влагата е 0.05 кг.
  • Устойчивост на абразия - определя броя на циклите за почистване, на които може да издържи боята. Колкото повече, толкова по-добре. Тук е важно да се обърне внимание и на вида почистване - мокро или сухо. Оптимална стойност на този параметър е 5000 цикъла. 
  • Разход на боя - обикновено външните бои са с еднакъв дебит, като потреблението на боя зависи най-вече от вида на повърхността на стените и тяхната структура. При гладки повърхности, разходът на боя е най-малък. Новите и качествени фасадни бои са средно от 120 до 200 g / m2 дебит за един слой боя.
  • UV защита - добрата външна боя трябва да защитава стените от проникване на слънчевата светлина. В противен случай това би било пагубно за боята и стените. Повърхностните слънчеви лъчи допринасят за изсушаването на повърхността, появата на пукнатини и мехури.
  • Устойчивост на проникване на пара - водните пари са тези, които се отделят от стените и от вътрешната страна на сградата. Висококачествената боя следва да не пречи на изолацията. Трябва да отговаря на условието за висока паропропускливост. Задължително проверете каква е тя на етикет на боята. Добри стойности по този параметър са 130 g / m2 , което означава, че за 24 часа фасадната боя е способна да премине 130 грама пара на 1 м.

Как да изберем екстериорна боя

 

Видове външни бои за измазване на фасадата

Екстериорните бои се разделят на две основни групи - органични и неорганични. Първият вид са подходящи за покриване на минерални и органични субстрати. Този тип бои не трябва да се използват за завършек върху пресни мазилки.

Вторият вид (неорганичните) са бои, които са подходящи за полагане върху все още влажни и свежи мазилки. Например, традиционните видове след седмица, а тънкослойните веднага след полагането им - в същия ден.  

Органични екстериорни бои

Те са изключително популярни на пазара. Те се подразделят на още три групи в зависимост от свързващото вещество в тях:

  • Акрилни бои - характеризират се с ниска водна пара и газопропускливост, с много добра адхезия към основата,  устойчивост на замърсявания и измиване с вода, гъвкавост. Акрилните бои не са подходящи за силикатни основни и варови мазилки. Препоръчват се за обновяване на стари фасади, за рисуване върху минерални основи, да се нанасят върху стари слоеве на боя, цимент и циментови варови мазилки.
  • Силиконови бои - те са изключително устойчиви на химически вещества, съдържащи се във въздуха, изгорели газове и киселинен дъжд, разтворими са във вода и образуват еластични покрития, устойчиви на замърсяване. Силиконовите бои са паропропускливи продукти, които позволяват на стените да дишат. Могат да се нанасят върху фасади със слой стара боя, за боядисване на минерални основи (мазилки) и дори за исторически сгради.
  • Силиконово-акрилни бои - няма да се впускаме в подробни обяснения за тях, тъй като се използват изключително рядко.

Екстериорна боя

Неорганични екстериорни бои

Те не са толкова масово разпространени, което ги прави и по-малко популярния вариант от органичните бои. Те се разделят на следните подвидове:

 

  • Силикатни (силикатни) бои - те имат много добри свойства - издръжливост, паропропускливост, устойчивост на замърсяване, устойчивост на агресивни компоненти на минерални мазилки и развитието на бактерии и плесен. Притежава много добра способност за покриване на повърхността, което означава, че може да се положи светла боя върху тъмна мазилка. Подходящи за покритие на влажни основи, като се използват върху основи, предварително боядисани с органични бои.
  • Варовикови бои - те са с добра паропропускливост, но същевременно абсорбират голямо количество вода и повърхността им е лишена от блясък. намират най-широко приложение при обновяване на външността на исторически сгради. 
  • Циментови бои - имат висока паропропускливост и водопоглъщане, въпреки че са устойчиви на вода. Подходящи за за покриване на класически повърхности и мазилки, които вече имат положени стари слоеве боя. 

Както виждате, една екстериорна боя трябва да има много добри свойства и да изпълни редица условия, за да е подходяща за вашата външна фасада. По-високата цена е напълно оправдана, ако ви гарантира издръжливост, устойчивост на влага, устойчивост на слънчевите лъчи и др.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от