Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Как да си направим оранжерия

Изграждането на собствена оранжерия в двора може да бъде изключително полезно занимание. Градинската оранжерия предоставя страхотната възможност да отглеждате растения и зеленчуци целогодишно, като в същото време ги предпазвате от неблагоприятните климатични условия. В тази статия ще разгледаме основните стъпки за това как сами да си направите оранжерия.

Основни стъпки при планирането на Вашата оранжерия

Избор на място

Най-важната стъпка е да изберете подходящо място за оранжерията – то трябва да е с пряка слънчева светлина, далеч от сянката на дървета или сгради. Достъпът на светлина е от ключово значение за растежа и качеството на реколтата. Уверете се, че мястото е равно и разполага с добра дренажна система, за да избегнете задържането на вода.

Какви материали са най-подходящи за изграждане на оранжерия

Материалите, които ще използвате за изграждането зависят от бюджета и предпочитанията Ви. Често срещани варианти са:

  • Дърво – органичен и устойчив материал, за който обаче се изисква редовна грижа и поддръжка, за да се предпази от вредители и гниене.
  • Метал – лек и устойчив материал, що се отнася до алуминия. Устойчив на корозия, което го прави предпочитан.
  • Пластмаса – оранжерията от пвц тръби е лека и издръжлива,  предлага добра топлоизолация, но се наранява много по-лесно в сравнение с такива, направени от други материали.

Как да изградите стабилна конструкция

За да изградите стабилни конструкции от съществено значение е да направите и стабилна основа, тъй като тя ще поддържа цялата конструкция. Може да изберете дървени профили или бетонни основи, важното е основата да бъде добре нивелирана, по този начин ще избегнете изкривявания и проблеми при монтажа на оранжерията.

След като основата е завършена е време за конструкцията. Ако сте избрали метал или дърво, започнете с поставянето на вертикалните стълбове в четирите ъгъла на оранжерията. Ако тя е по-голяма, добавете допълнителни стълбове на равни разстояния по дължината и ширината. Прикрепете стълбовете здраво към основата с помощта на анкерни болтове или други подходящи крепежни елементи. Уверете се, че всички стълбове са с  еднаква височина и са добре нивелирани, за да избегнете бъдещи изкривявания.

След като вертикалните стълбове са готови следва сглобяване на хоризонталните греди – монтирайте ги в горната част на стълбовете, те ще осигурят стабилност на конструкцията. В зависимост от височината на оранжерията, може да добавите и стабилизиращи греди - средни и долни хоризонтални.

Изграждане на стабилна конструкция за оранжерия

Инсталиране на покривалото за максимална защита на растенията

Следващата стъпка е да поставите покривалото на оранжерията, като най-често използваните материали за това са плоскости от поликарбонат или специален градински найлон. Те осигуряват добра топлоизолация и позволяват на светлината да достига до растенията. Монтирайте добре покривалото, за да предотвратите проникване на вода и вятър.

За да осигурите максимално благоприятна среда е важно да монтирате вентилационни отвори както на покрива, така и на страничните стени. Отворите трябва да могат да се отварят и затварят според нуждите. Друг вариант е да добавите вентилатори или автоматични системи за вентилация, които ще Ви улеснят максимално.

Монтаж и избор на напоителна система за оптимално напояване

Правилният избор и монтаж на напоителна система са от ключово значение за здравословния растеж на растенията. Има няколко предпочитани видове за напоителна система, по-долу ще разгледаме всеки един от тях:

  • Капково напояване – най-предпочитаният избор. Осигурява равномерно количество вода директно до корените на растенията, като предпазва от преовлажняване и намалява загубите на вода. Подходяща е за малка оранжерия или парник.
  • Мъглуване – подходящ начин за поддържане на висока влажност в оранжериите, за растения, изискващи повече влага. Мъглуването е ефективно за парници и разсадници, както и при по-топли климатични условия.
  • Спринклерна система за напояване – разпръсква вода над растенията, като наподобява дъжд. Лесна е за инсталация, но често води до загуба на вода чрез изпаряване и не е толкова ефективна за ниски растения, както и за разсади.

След като сте направили избора си, разположете маркучите на напоителната система така, че да достигат до всички насъждения. Използвайте филтри, които да предотвратят бъдещи запушвания. Монтирайте тръбите и дюзите, регулирайте налягането и тествайте системата. Добавете таймери и сензори за влага за автоматично управление. Проверявайте редовно за течове и запушвания.

Правилно подбраната и инсталирана напоителна система не само ще осигури здравословен растеж на растенията, но и ще Ви спести време и усилия, като автоматизира процеса на напояване.

Избор на напоителна система, подходяща за оранжерия

Поддръжка и грижи за оранжерията

За да поддържате качествено оранжерията, редовно проверявайте състоянието на конструкцията, вентилационните системи и покривалото. Поддържайте чистота вътре, премахвайте плевелите и следете за следи от вредители. Регулирайте температурата и влажността според нуждите на насъжденията.

Изграждането на оранжерия „направи си сам“ е занимание, изискващо внимателно планиране и избор на подходящи и качествени материали. С малко усилие и старание ще може да се радвате на здрави и свежи растения целогодишно. За още идеи и съвети за Вашата градина и дом може да прочетете в блога на онлайн магазин ТеМакс.

 

Разгледайте още подходящи продукти

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от