Доставяме до 3 работни дни

Безплатна доставка над 400 лв до 8 дни. Виж повече

Плати онлайн и вземи от магазин Виж повече

Включете се в нашата Лоялна програма

Как може едно помещение да се стопли трайно през зимата?

Отоплението на твърдо гориво е изключително приятно и създава ненадминат уют в дома. Възможностите са да монтирате камина, открита или пелетна, камина с водна риза.

Котлите на твърдо гориво са един от най-предпочитаните варианти през последните години. В основата на всеки котел стои процедурата по нагряване на топлообменника, която изгаря твърдо гориво - дърва, въглища, пелети и др. 

Отопление с камина

Отоплението на твърдо гориво може да стане чрез една камина на пелети или дърва (открита или не), която да е единствен източник на “разпръскване на топлина” в няколко помещения. Този тип камини са важен елемент към интериора и са подходящи за отопление на поне две стаи. Излъчват силна топлина и може да се наслаждавате на огъня, докато печката гори. 

Отопление с изграждане на отоплителна система с котли

Котлите за централно отопление на твърдо гориво включат пелетните котли, печката на въглища и дърва, както и котлите за газификация. Видовете котли за твърдо гориво са два основни:

Котли с горно горене

Това е възможно най-простата конструкция. При този тип котли цялата част от горивото, което е заредено, гори на момента.

Това е и един от недостатъците му – липсва цялостен контрол върху горивния процес. Тук изгорелите газове се изхвърлят през канал, който се намира на повърхността на горивната камера.

Мощността на котела се изменя спрямо дебелината на горивния слой. Котлите с горно горене са най-препоръчителни при употреба на кокс и въглища.

За жалост, горенето на дърва не е особено ефективно, защото те изгарят сравнително бързо. В същото време не пренасят голяма топлина в отоплителната система. 

Котли са по-ниско горене

Котлите с по-ниско горене са по-модерното решение на котли за твърдо гориво. Те са с малко по-висока цена, но се характеризират със сравнително висока ефективност при горене на дървета, т.е. консумацията им е по-малка.

Със сигурност котлите с по-ниско горене биха били печеливша инвестиция за всяко домакинство. Начинът на изгаряне – отдолу, дава възможност за регулиране на котела, прави го по-ефективен.

Осъществява се дозиране на въздуха, постъпващ в пещта. Това става или чрез регулатор на тягата, или чрез вентилатор с контролер (наличен при някои по-премиум модели).

Котлите разполагат с два или три канала за димни газове. Благодарение на тях частиците от гориво се отправят директно към комина. Плюсовете на системата се изразяват както в по-нисък разход на гориво, така и по-ниска емисия на замърсяване. 

Този тип котли вече са по-подходящи за използване на дърва като твърдо гориво. Освен това, могат да се използват и за горене на въглища, чипс от различни биоорганични отпадъци и дървесни стърготини. 

Предимства и недостатъци на отоплението с твърдо гориво и отоплението на пелети

Твърдо гориво

За топлоизточник на твърдото гориво може да се използват както готварската печка, така и котел или печка с водна риза. 

Предимства:

  • по-ниска цена на материала, въпреки че с всяка година цената се покачва;
  • ниски разходи за първоначалното оборудване;
  • дълъг експлоатационен срок.

Недостатъци:

  • непрекъсната ангажираност за поддържане на огъня - изисква постоянно обслужване (зареждане и почистване на пепелта);
  • трудно може да се регулира топлинната мощност;
  • големи топлинни загуби;
  • осигуряване на помещение за складиране на твърдото гориво.

Отопление с котел на пелети

Пелетите се произвеждат от дървесни отпадъци, стърготини, костилки, кори от дърво и т.н. Те са частици с растителен произход, които се пресоват във вид на гранули. 

Предимства:

  • автоматизирана система за отопление - автоматично подаване на пелетите в котела
  • възможност за регулиране на температурата
  • автоматично управление - включване и изключване
  • котлите за пелети се характеризират с високо КПД - до 90%
  • ниско ниво на шум и замърсяване
  • не се цапа толкова, тъй като пепелта е много по-малко
  • може да загрява топла вода и през лятото
  • висока икономичност на котела

Недостатъци:

  • висока първоначална инвестиция

Как се инсталират пелетни камини и камини с водни ризи и радиатори към тях?

Пелетните камини са практични, с красив дизайн и много добра алтернатива на традиционните камини на дърва. Може да бъде поставена почти навсякъде, а пелетите, които се използват за отопление на помещенията, се съхраняват в много по-малко пространството, в сравнение с дървата.

С една дума, не ви е необходим много място - може да използвате мазата или терасата си. Самостоятелните пелетни камини са много добро решение за по-малки жилища и къщи. 

Както пелетните камини, така и всяка друга на твърдо гориво, котел и т.н. могат да се свързват с радиатори. Необходима е водна риза и може да изградите цялостната система за отопление на една сграда или къща, т.нар. локално парно.

Принципът на работа на пелетните камини е следният - чрез затопляне на водата във водната риза, тя се свързва и разпространява в радиаторите, които отдават много приятна и мека топлина в помещенията, където са инсталирани.

Този вид камини са различни точно с това - те не загряват директно чрез разпространяване на горещ въздух, а чрез разпространение по радиаторите от интегрираната циркулационна помпа. Ако ви е трудно да определите мощността на пелетната камина, ние можем да ви дадем някои насоки.

По принцип, всяка къща, жилище или помещение са различни. Направете детайлно проучване за необходимостта от топлинна енергия.

Ние можем да ви улесним, като ви дадем някои прости насоки - на всеки кв. м. е нужно 0,1 kW. По-нагледно изглежда по следния начин:

20 кв. м. = 2 kW

30 кв. м. = 3 kW

50 кв. м. = 5 kW и т.н.

Ето няколко универсални стъпки при монтажа: 

Както вече посочихме, важно е да бъде определена мощността и избора на котел. 

Изчисляване на глидерите - на база площта, която желаете да отоплявате. 

Подготовка чрез схема и тип инсталация - може да бъде отворена и затворена. При системи на твърдо гориво се препоръчва отворен тип, защото при тях температурата не може да се регулира така добре, както при пелетите. 

Избор на тръби и тяхното сечение.

Избора на радиатори - те могат да бъдат панелни, чугунени или алуминиеви.

Свързване на всички елементи - основният уред с тръбите и радиаторите.

Пробен етап на свършената работа - пълнене, обезвъздушаване и цялостно изпробване на инсталацията. 

Заключение

Отоплението не твърдо гориво е чудесен начин да създадете желания комфорт в дома си, като осигурите естествена топлина в целия имот. Изграждането на единна система, обаче не е просто решение - може да отнеме време и изисква някои основни познания.

Съветът на експертите е да заложите на по-качествена първоначална инвестиция. Преценете правилно избора си!

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от