Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Правила за монтаж на радиатори

Надеждният, сигурен и икономичен източник на топлина е основното, което трябва да търсим, когато става дума за отопление през студените месеци на годината. Радиаторите са предпочитан и популярен вариант за отопление. Независимо дали ще изберем алуминиево, чугунено или стоманено тяло, има някои неща, които трябва да се знаят за тяхното сглобяване. 

Схема за свързване 

Вярната схема за монтаж на отоплителната система е важна за постигане на оптимална топлинна ефективност.

  • Свързване отстрани - захранването на тялото е монтирано отгоре, а връщането е отдолу. Позволява връзка отдясно и отляво.
  • Кръстосано свързване - често практикуван метод за свързване. Препоръчва се за радиатори с дължина над 2 метра или ако дължината надвишава 4 пъти ширината.
  • Свързване долу/долу - Използва се за малки уреди с тръби, които излизат от пода.
  • Долно свързване - Стоманените панелни тела са с вграден вентил и възможност за избягване на тръбите, които вървят по стените и пода.

Как да подготвите мястото за монтиране на радиатор за парно

Радиаторите трябва да се монтират под прозорците, за да не се запотяват и да се компенсира навлизането на студен въздух през дограмата. За да гарантираме правилната циркулация на въздуха, тя не трябва да бъде ограничавана. Това означава, че трябва да има достатъчно място над и под радиатора. Долният край на уреда се монтира на 10-15 см от пода. Разстоянието до стената е между 2 и 5 см.

Подготовка на мястото за монтиране на радиатор

Списък с инструменти и материали за успешно монтиране

За да се монтира успешно и безопасно, отоплителното тяло е необходимо да разполагаме с правилните инструменти.

  • Ролетка - за измерване на разстоянието и точното позициониране на уреда;
  • Нивелир - за правилно хоризонтално монтиране;
  • Тръбен ключ и ключове - за завъртане и затягане на различни гайки и фитинги. Тръбният ключ помага за захващане на тръбите без да нарушава резбите им.
  • Отвертки и клещи - за захващане и  монтиране на конзоли или малки компоненти.
  • Бормашина и пробивни свредла - за закрепване на отоплителното тяло за стената.

Как правилно да свържете радиатора към отоплителната система

При поставяне на радиатора се определя и мястото на крепежните елементи. Техният брой зависи от размера на ребрата. Поставят се монтажни скоби. Закрепването на радиатора трябва да бъде с минимум 3 конзоли, две горе и една долу. За да сме сигурни, че изпълняваме монтажа вярно, трябва да следваме няколко инструкции. Винаги започваме с подготовка, следване на стъпките в ръководството и завършваме с проверка.

Правилно свързване на радиатора към отоплителната система

Как да проверите и тествате отоплителната инсталация след монтаж

След монтажа е изключително важно да се направи тест на парното, за да се гарантира неговата правилна работа и да се избегнат бъдещи проблеми. Първото, което се прави е инсталацията да се напълни с вода, за да се обезвъздуши

За добро функциониране на системата се прави проверка на механизмите за плътност. За измерване на налягането в отоплителната система и проверка за правилното функциониране се използва манометър. Прави се проверка за шум и дали отоплението работи правилно.

Най-честите грешки при монтаж и как да ги избегнете

Неправилният монтаж на отоплителните тела може да доведе до високи сметки за енергия, неефективно отопление и повреди по системата. Най-честите грешки са:

  • Неправилно свързване - неправилно свързване на тръбите, което може да доведе до въздушни запушвания и намаляване на ефективността на отопление.
  • Неправилно разположение - не достатъчно разстояние от тялото до стената и пода, което ще доведе до лоша циркулация на въздуха и слаб топлообмен.
  • Неправилен размер на отоплителното тяло - прекалено малките размери на тялото няма да осигурят достатъчно топлина, а твърде големите могат да доведат до прекалено голяма консумация на енергия.

Ако не сте сигурни как да извършите монтажа, най-добре е да се свържете със специалист.

В онлайн магазина на ТеМакс ще откриете всичко необходимо за успешната инсталация на радиатор за парното отопление.

 

Разгледайте още подходящи продукти

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от