Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Как да съберем и съхраняваме зеленчуците от градината

Всички знаем за полезните съставки в домашно отглежданите зеленчуци. Когато реколтата от градината през есента се събере и има излишък на продукти, започваме да търсим начин за тяхното съхраняване за зимния сезон, като някой от тях ще издържат и до пролетта. За да се радваме на зеленчуци през цялата година, трябва да ги съхраняваме по специален начин. Един от най-важните фактори при складиране им е влажността, както и температурата на помещението. 

Как да подготвим зеленчуците за съхранение

Важно е храната да бъде свежа при консумация. Съхранението й е от ключово значение, за да се предотврати развалянето й. Преди да започнем със стъпките за складиране на храната е нужно да се огледат и отстранят повредените и смачкани зеленчуци. 

Зеленчуците и плодовете трябва да се съхраняват отделно. Ябълките и крушите както и много други плодове, образуват газ, който се казва етилен. Той ускорява процеса на зреенето.

Как да подготвим зеленчуците за съхранение

Начин на съхранение

Кореноплодните зеленчуци са най-подходящи за съхранение в мазата. Това са лука, моркова, цвеклото, чесънът, картофите. Мазата поддържа постоянна стайна температура между 10 и 15 градуса над нулата. Така те ще са предпазени от замръзване и загниване, а тъмнината ще предотврати покълването, което ще развали хранителната стойност на продукта. 

  • Лук - има нужда от много проветриво място и влажността не му понася. Възможно е да се оплетат на венци и да се сложат на стената или под навес на проветриво място.
  • Картофите - те растат на тъмно под земята, за това се нуждаят от тъмнина и прохлада, за да се съхранят. Мазата или в кутия на терасата е подходящо място. Има и вариант да се съхраняват заровени в пръст или пясък. Не трябва да се мият преди съхранение, защото ще хванат мухъл. Картофите не трябва да се държат на светло, защото позеленяват и отделят отровното вещество соланин.
  • Морковите - съхраняват се на хладно и тъмно.
  • Цвекло - също трябва да се съхранява на тъмно и хладно място.

Други градински продукти като домати, пипер, люти чушки, патладжан, зеле, корнишони се нареждат в касетки или щайги, но те няма да издържат повече от месец. За това е нужно да се намери друг начин на съхранение, като консервирането.

Консервиране на зеленчуци

Туршии и компоти

Това, че не можем да си наберем пресни плодове и зеленчуци през зимата, не означава, че те не могат да бъдат част от нашата трапеза през студените месеци на годината. Един от ефективните начини за съхранение на готовата реколта от градината е да я направим на зимнина, като я консервираме в буркани. Така продукцията от градината ще се съхрани и ще можем да й се насладим през цялата година. Важно е да се спазва отлична хигиена при консервирането, защото дори и най-малкото замърсяване разваля съдържанието на бурканите.

Методите на съхранение са различни, като е важно да се придържаме стриктно към рецептата и приготвянето. 

  • Пастьоризиране - при него храната се обработва до температура, която убива микроорганизмите, отговорни за развалянето й. Пример за този тип обработка са компотите.
  • Замразяването - разпространен начин за запазване на свежестта на продуктите. 
  • Приготвяне на туршии или метод на киселата ферментация е друг разпространен начин за съхранение. Киселата ферментация е биологичен метод, при който в резултат на млечно-кисела ферментация се образува млечна киселина, която прави храната трайна.
  • Сушене - това е процес, при който се отнема водата в продуктите. Така се предотвратява развитието на микроорганизми.

В онлайн магазина на ТеМакс може да откриете всичко необходимо за приготвяне на вашата зимнина. Предлагаме богато разнообразие от буркани и аксесоари за консервиране. 

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от