Доставяме до 3 работни дни

Включете се в нашата Лоялна програма

Поръчай и вземи от магазин. Виж повече

Върху каква повърхност се готви най-добре - топ съвети

Котлоните са неизбежна част от обзавеждането на кухнята, това е и причината ние от TeMax.bg да предлагаме толкова голямо разнообразие от котлони за вграждане с различни дизайни, цветове и функции.

Уверени сме, че ще намерите котлон, който не само да отговаря на изискванията ви, но и да се впише в добре в интериорния дизайн на кухнята ви.

Как да изберем правилният уред?

Има няколко фактора, които трябва да съобразим при избора на котлон.

Самостоятелен или за вграждане - според приложението

През последните години, вградените котлони са по-често срещаните уреди за дома. Те могат да бъдат различни видове - ще ги разгледаме в следващите редове.

Както стана ясно, основната класификация на котлоните е:

  • самостоятелни котлони - те не са стационарни, могат да се местят и използват навсякъде. Самостоятелните уреди са подходящи за готвене на тераси, за пикник (особено газовите) и т.н. Срещат се както електрически, така и газови;
  • за вграждане - те се монтират в кухненските плотове, над готварската печка - изглеждат прилежно и стилно.

Уред според източника на енергия

  • Електрически котлони - към тях спадат леко остарелите електрически котлони които се използваха в миналото (без вграждане), както и актуалните стъклокерамични и индукционни.
    • Съвремените плотове са безопасни, лесно управляеми, екологични и с голям брой функции. Повърхността им е от стъклокерамика, а под нея са монтирани нагревателни елементи;
  • Газови котлони - те са универсални, икономични и достигат висока температура. Повърхността им е изработена от чугун, емайлирана повърхност или неръждаема стомана. Нагряването е равномерно и започва веднага след включването на котлона;
  • Комбинирани котлони - биват два вида: с газ и ток или с газ и керамика. Първият вид са много удобни и практични, защото може да се използват както на газ, така и на ток. Разполагат и с двата типа нагреватели;
  • Вторият вид са оборудвани с газови горелки под стъклокерамична плоча, като те са напълно скрити. Тяхното основно предимство се изразява във високата степен на противопожарна безопасност.

Уреди според броя нагревателни зони

  • една - компактни, но рядко използвани;
  • две-три зони - предназначени са за по-малки домакинства, където не се готви непрекъснато. Спестяват пространство в кухнята;
  • четири - често срещан избор. Подходящи са за по-големи домакинства, за 4-5 членно семейство;
  • пет-шест - те са по-професионални и са предназначени за висока продуктивност.

Уреди за вграждане според размера

Разделят се на стандартни и нестандартни котлони за вграждане и по-точно:

  • Стандартни - тук влизат класическите модели и тези под 70 см;
  • Нестандартни - варират в размери по-големи от 70 см.

Ето и още една стандартна класификация за размер на плотовете за вграждане, която зависи и от броя горелки:

  • малките плотове са с широчина 26-35 см;
  • средните плотове са с широчина 35-60 см;
  • големите плотове, за професионална употреба, достигат до 60-84 см.

Според начина на управление – зависи и независими

Независимият тип повърхности разполагат с контролен панел, който е разположен директно върху него или от дясната страна. Контролният панел на плота може да предостави управление чрез докосване (сензор) или механично.

Механичното регулиране на котлона се осъществява само ръчно. За целта се използват въртящи бутони или превключватели, като това е типично управление за газовите котлони, което се смята за по-надежден вариант.

Сензорното управление е по-иновативно и елегантно решение. Регулирането се осъществява само с едно докосване, чрез допир.

Разполагат с електронен дисплей, който осигурява използването на различните функции - таймер, автоматични програми, запазване на програми за готвене и т.н.

Съществуват и модели керамични плотове с бустер, които всъщност са индукционните котлони. Те притежават функция за интензивно нагряване като увеличават мощността на горелката с до 50% и така загряват много по-бързо.

Ако имате въпроси относно различните предложения, които са налични в нашият онлайн магазин, ще се радваме да ги адресираме.

Назад към всички статии
© 2024 TeMAX. Всички права запазени. Онлайн магазин от